Att resa till Indien

Det finns mycket i Indien som lockar till att resa dit – maten, kulturen och sevärdheterna för att nämna några saker. Eftersom den indiska kulturen skiljer sig mycket från den västerländska kan kulturkrockar uppstå, och det finns vissa saker som är bra att tänka på inför och under en resa till Indien.

Det går att resa väldigt billigt, som backpacker eller på en budgetresa. Nästan överallt finns hostels eller liknande där du kan sova för 60 kronor per natt eller mindre. Ett av de billigaste sätten att resa inom Indien är tåg. Indien har ett mycket stort järnvägsnät, Indian Railways, med drygt 6 300 mil räls och 14 miljoner passagerare varje dag. De flesta som har varit i Indien menar att det är ett måste att uppleva tågresor i landet. Det finns en rad olika klasser på indiska tåg. Det som skiljer dem åt är till exempel om det finns luftkonditionering eller inte, om du får privat kupé eller bara ett skynke för att avskilja dig från andra passagerare, eller inget alls, och om du har reserverad plats eller inte. Även om du väljer att åka i den dyraste klassen kostar det inte mer än en andraklassbiljett på ett regionaltåg i Sverige. Tågen går inte heller mycket snabbare än ett sådant; de snabbaste kommer knappt upp i hastigheter på 100 km/h. Läs mer om tågresor i Indien på Vagabond.

För den som vill resa snabbare eller bekvämare än så finns andra alternativ. Ett är att hyra en bil med egen chaufför. Det finns också inrikesflyg. Dessa kan vara att rekommendera om du ska resa längre sträckor inom landet. När du köper dina flygbiljetter online kan du få pengar tillbaka på Refunder. travel_disabled_india_2

En sak som kan vara viktig att tänka på, och som vi kanske inte är vana vid i Sverige, är att man förväntas ge dricks för de flesta tjänster. Det gäller inte bara servering på restaurang, utan också till exempel bagagebärare, chaufförer, privata guider och städning på hotell.

Ett annat tips är att alltid dubbelkolla priser med andra turister, för att försäkra dig om att ni får samma pris. Det kan behövas både på marknader och till exempel hostel.

Ett känt resmål i Indien som är värt att besöka på din resa är Taj Mahal i Agra. Mausoleet från 1600-talet är upptaget på Unescos världsarvslista och har utsetts till ett av världens sju nya underverk. Andra platser att besöka är Indiens huvudstad, Delhi, den vita staden Udaipur i Rajasthan och Varanasi, som ligger vid den heliga floden Ganges. Läs mer om resmålen på Expressen.

Hur och vart du än väljer att resa kommer du att få uppleva Indien.