Bollywood

Bollywood är det samlade namnet för filmindustrin i Bombay, i Indien. En vanlig missuppfattning är att Bollywood är en term för att benämna all film som produceras i Indien, medan den i verkligheten alltså endast syftar på den film som produceras i Bombay, ofta på språket hindi. I andra delar av Indien produceras istället filmer på de lokala språken, till exempel tamil och telugu.

Av de ungefär 1000 filmer som produceras i Indien varje år görs dock 900 i Bollywood, vilket gör Bombay till den överlägset största filmindustrin i Indien. Den första ljudfilmen producerad i Bollywood, Alam Ara, hade premiär 1931, och den skulle vara startskottet för en vinstgenererande filmindustri.Bollywood 2

Bollywood-filmer följer några mer eller mindre fasta konventioner. Sång- och dansnummer är till exempel en viktig del av filmerna, så viktig att filmens framgångar kan bero på hur bra musiken är. Ofta släpps musiken till filmerna innan de har premiär, för att fungera som ett slags dragplåster för att gå och se filmen. Bollywood-filmer är en blandning av action, komedi, drama och romantik, och just därför kallas filmerna ofta för masala-filmer i Indien, efter kryddblandningen. Filmerna har komplicerade intriger, som ofta involverar triangeldramer, olyckliga älskare, arga föräldrar, kidnappare, korrumperade politiker, ondskefulla skurkar och hjältar som kan slåss mot hela gäng motståndare själv. Om du vill prova på att vara Bollywood-hjälte för en dag kan du ta med dina arbetskamrater till Äventyrsbanan för ett företagsevent i Stockholm, där du kan klättra i träd och ta dig igenom hinderbanor, precis som en Bollywood-hjälte på jakt efter skurkar.

Vissa menar att namnet Bollywood får Bombays filmindustri att likna en fattigare kusin till Hollywood, men det är så långt från sanningen som man kan komma. Varje Bollywood-film är en produktion som kostar flera miljoner dollar, och de dyraste kan kosta upp emot 1 miljard rupees, eller 20 miljoner dollar. Fram till mitten av 1990-talet var visserligen många av filmerna som producerades i Bollywood under världsklassnivå, men i takt med att allt fler västerländska filmer och tv-serier visas i Indien ökar kraven på Bollywood att producera filmer med samma kvalitet. De kraven har industrin också mött.