Delhi

Delhi i sin största utsträckning har ungefär 27 miljoner invånare och är det största storstadsområdet i Indien både sett till antalet invånare och till yta. Staden är till och med den näst mest befolkade staden i världen. Delhi ligger i ett av Indiens unionsterritorium som heter National Capital Territory of Delhi. Territoriets huvudstad är dock vad som brukar anses som en förort till Delhi, nämligen den betydligt mindre staden New Delhi, som också är Indiens officiella huvudstad.

Den täta befolkningen leder dock även till en av de värsta föroreningshalterna i världen. Varje år beräknas runt 10 500 människor dö i Delhi som en följd av luftföroreningar. Föroreningarna beror framförallt på utsläpp från fordon och industrier, på byggarbeten och på eldning av grödor i närliggande stater. Efter mycket kritik mot Delhis regering, bland annat för att inte informera invånarna om riskerna förenade med föroreningarna, har regeringen vidtagit åtgärder för att förbättra situationen. Delhi har till exempel det tredje största antalet träd av Indiens städer.Humayun's Tomb, Delhi

Det finns dock även mycket som lockar i Delhi. Staden har en lång och rik historia som gör att det finns många vackra byggnader och monument att beskåda. Indiens Arkeologiska Service tillskriver kulturarvsstatus till ungefär 1200 byggnader i Delhi. Området kring staden tros ha varit bebott sedan 2000-talet f. Kr., och de äldsta arkitektoniska kvarlevorna är från 300-talet f. Kr. Genom historien har många olika folkslag levt i området runt dagens Delhi, erövrat staden och gjort den till huvudstad i sina imperier. Några av dem är Tomaradynastin och tadzjikerna, följt av flera hundra år av muslimskt styre under olika sultaner och Lodhidynastin. Detta skulle följas av persiskt styre under det Mughaliska imperiet efter att Lodhidynastin störtats av Babur, en ättling till Djingis Khan. Flera folkslag skulle komma att styra över Delhi innan dagens läge nåddes, däribland britterna.

Något annat som kan locka i Delhi är dess kök. Delhi anses vara ursprunget till det mughaliska köket, som uppstod under det Mughaliska imperiet. En typisk rätt i Delhi består av en buffé av huvudrätter med olika tillbehör som bröd och såser. Många av rätterna i Delhis kök har persiska namn, eftersom det Mughaliska imperiet var persiskt, till exempel kebab, biryani och kofta. Andra typiska rätter är tandoori, chaat och lassi. Om du själv vill laga indisk mat hittar du inspiration och mängder av recept på Matlkubben.se. Oavsett om du är intresserad av kultur, historia, arkitektur eller matlagning kommer Delhi att kunna erbjuda dig mycket!