Indisk mat

Olika områden i Indien har historiskt under många århundraden varit under kontroll av, eller koloniserade av, olika kulturer och religioner. Detta har självklart lämnat sina spår i Indiens nuvarande kultur, däribland dess kök. Det har lett till att det egentligen inte går att tala om en gemensam, indisk matkultur. Det finns snarare två områden med olika rätter och traditioner, även om gränsdragningen självklart inte är absolut. Dessa områden är norra Indien och södra Indien.

Indiens norra del har historiskt framförallt dominerats av islam. Detta har satt sina spår såtillvida att get eller kyckling är de vanligaste typerna av kött. Kycklingen tillagas ofta i en tandooriugn, som är en stor lerugn. Bröd, eller chapati, är det vanligaste tillbehöret till maten. Eftersom den är så kryddstark brukar det också serveras en smaksatt yoghurt till maten för att mildra hettan. Läs mer om det här på indien.nu.

I syd är maten om möjligt ännu starkare. Här är ris det vanligaste tillbehöret till maten, som ofta serveras med olika vegetariska röror. Vegetarisk mat serveras i stor utsträckning i hela Indien, eftersom ungefär 80 % av befolkningen är hinduer och således inte äter kött. Vanliga ingredienser i vegetariska rätter är till exempel potatis, linser, olika former av kål, morötter, paprika, spenat och kikärter. Man äter även en slags ost, paneer, som både kan användas i grytor och grillas på spett. Längs kusterna går det också att hitta bra fisk- och skaldjursrätter. hämta

Oavsett om det är bröd eller ris som är tillbehör till maten, äts den med händerna. Om tradition ska följas används endast högerhanden, eftersom den vänstra anses oren. Läs mer om det på Wikipedia. Brödet rivs till bitar med högerhanden, och används som en slags sked för att äta. Riset blandas ofta ihop med curryn för att bli lite kladdigare och lättare att forma till klumpar som kan ätas med händerna.

Två vanliga drycker i Indien är chai och lassi. Chai är ett te som kokas med socker och mjölk, och som går att hitta på nästan varje gata i städer i Indien. Lassi är en yoghurtdryck som kan ha en mängd olika smaksättningar, ofta med olika frukter. Se lagaindiskmat.se för mer information.

Indisk matkultur karakteriseras av stor variation, historia och traditioner, kryddor, grönsaker och matglädje.