Indiska kryddor

Kryddorna är en mycket viktig del av det indiska köket. Ofta är det just kryddorna i de indiska rätterna som ger maten den smak som vi förknippar med Indien. Indien är ett av de få länder i världen som använder kryddor på ett så utbrett och välutvecklat sätt i sin matlagning.

Mångas första association till indisk mat är kanske att den är stark. Det stämmer också i vissa fall, men inte i alla. Två vanliga kryddor som ger indisk mat hetta och styrka är ingefära och curry. Ingefäran är en jordstam som likt en potatis måste skalas innan den kan användas. Den har en ljust gul färg och smakar friskt, lite syrligt och starkt. Curryn är egentligen en kryddblandning, och på grund av det kan den variera mycket i färg och smak beroende på hur ingredienserna är fördelade. Förutom curryn i pulverform används även curryblad i indisk matlagning, som är en motsvarighet till de lagerblad vi använder i västerländsk matlagning. En annan stark kryddblandning som är viktig inom det indiska köket är garam masala. Garam masala betyder på indiska ”het kryddblandning”, vilket beskriver dess smak på ett träffsäkert sätt. Blandningen kan innehålla något olika kryddor, men oftast ingår kryddor som svartpeppar, kardemumma, gurkmeja, kryddnejlika, kanel, bockhornsklöver, fänkål, senapsfrön, muskot, vitlök, chili och saffran. Alla dessa kryddor är även vanliga på egen hand i indisk matlagning. Garam masala läggs oftast till i rätten mot slutet av matlagningen.Indian_Spices

En annan krydda som många förknippar med indisk mat är koriander. Koriander används i Indien på ungefär samma sätt som persilja används i svensk mat, det vill säga som garnering och smaksättning. Koriandern består av små frön, som kan används både hela och malda.

En krydda som inte är vanlig i Sverige, men som ofta används till fisk i indisk matlagning, är anis. Anis är ett frö som är sött och aromatiskt i smaken, och som har en tydlig ton av lakrits. Anis används också för att fräscha upp munnen efter maten i Indien, och då blandas den ofta med lite socker.

Om du inte tycker om de indiska smakerna, utan föredrar svensk husmanskost, är Primacatering.se rätt restaurang för dig.