Instrumentet Sitar

Inget musikinstrument har väl förknippats så mycket med Indien som sitaren. Den har ett väldigt speciellt ljud som för tankar och känslor direkt till subkontinenten. Instrumentet är vackert, ofta utsirat och dekorerat. Vanligen har den 17-18 strängar med stämskruvar längs med halsen, men bara 5 strängar går längs hela halsens längd. Halsen kan ha olika längd, men vanligast är 19 band. Moderna sitarer har en eller två resonanslådor och eventuellt en mindre vid övre delen av halsen. Instrumentet balanseras mellan spelarens vänstra fot och högra knä medan spelaren sitter i skräddarställning, vilket gör att man kan spela utan att behöva bära något av instrumentets vikt.

Kända sitarspelare förr och nu

Den mest kända indiska sitarspelaren, åtminstone i Europa är väl Ravi Shankar. Han blev känd i västvärlden under slutet av 1960-talet och början av 1970-talet då han uppträdde i en del rocksammanhang, bland annat på Woodstockfestivalen. Hans inflytande på The Beatles är välkänt och det var han som lärde George Harrison spela sitar, vilket vi bland annat fick höra i låten Norwegian Wood. Ravi Shankar dog 2012 men hans två berömda döttrar, Norah Jones och Anoushka Shankar är också musiker. Norah Jones är jazzsångerska och Anoushka Shankar uppträdde med sitar på Uppsala Internationella Gitarrfestival i oktober 2016. Även Brian Jones i Rolling Stones har använt sitar (i låten Paint it Black), likaså Kirk Hammet från Metallica (Wherever I may roam).

Sitaren har en omtvistad historia

Det finns olika meningar om när instrumentet uppkom. En poet vid hovet under 1200-talet vid namn Amir Khusru nämns ofta som upphovsman medan andra menar att det var den indiska tanburen han uppfann. För att förvirra oss ytterligare något så nämns en annan Amir Khusru som den person som utvecklade instrumentet till vad det är idag. Denna Amir var fakir på 1700-talet. Han sägs ha kombinerat de två instrumenten setar från Persien med vina från södra Indien. Oavsett vad som är sant började sitaren likna dagens instrument vid den tiden och det var även då den började bli populär som ett klassiskt soloinstrument.