Sarin

Sarin är kanske det klädesplagg som förknippas med Indien allra mest. Det bärs traditionellt av kvinnor i Indien, men inte bara där – sarin finns också som traditionell kvinnlig klädedräkt i Bangladesh, Nepal, Pakistan, Thailand, Burma, Sri Lanka och Indonesien.

Ordet sari kommer från sanskrit och betyder ’tygremsa’. Det är allmänt accepterat att sariliknande plagg har burits av kvinnor i Indien under lång tid, och att plagget har burits i sin moderna form i hundratals år. Plagget kan spåras så långt tillbaka i Indiens historia som till Induskulturen, som blomstrade mellan 2800 och 1800 f. Kr. Den första sarin som finns avbildad finns på en staty av en präst från Induskulturen. Enligt indisk tro och tradition anses det Högsta Väsendets navel vara ursprunget till allt liv och all skapelse. Därför ska magen lämnas bar när man bär sari. Till en början lämnades ofta hela överkroppen bar; den blus som numera bärs under sarin, som kallas choli, utvecklades troligen någon gång på 900-talet, och täckte i början endast kroppens framsida, medan ryggen lämnades bar. Både att bära sari med bar överkropp och med bar navel blev dock med tiden tabu, och under en period täcktes alltid naveln.sari

Numera finns det över 80 olika stilar att bära en sari, och den kan bäras både med bar mage och med täckt mage. I den vanligaste stilen lindar man sarin kring midjan, och draperar den lösa änden över axeln. Med denna stil lämnas magen bar. Den franska antropologen och sariforskaren Chantal Boulanger har kategoriserat saridraperingarna i olika familjer, till exempel Nivi, Gujarati/Rajasthani/Pakistani, Maharashtrian/Konkani/Kashta och Madisar. Vissa stilar kategoriseras i en viss familj för att de är begränsade till ett särskilt geografiskt område, medan andra framförallt klassificerats efter vilken stil de har, och vilken längd på sarin som krävs.

Sarin är inte bara vacker att se på, den fyller också ett praktiskt syfte. Sarin är perfekt för klimatet på den indiska subkontinenten, där temperaturerna kan växla mycket mellan årstiderna. Sarin värmer på vintern och är sval på sommaren, och dess lösa passform gör att kvinnorna lätt kan utföra sina arbetsuppgifter. Detta har gjort att sarin tagit klivet från att vara ett traditionellt plagg till den moderna världen – i Indien används sarin som uniform av bland annat flygvärdinnor, hotellpersonal och kvinnliga poliser.