Staden Bombay

Bombay, huvudstaden i staten Maharashtra, ligger på Indiens västkust, och är den folkrikaste staden i Indien och en av de folkrikaste städerna i världen med ungefär 18,4 miljoner invånare. Det är också den rikaste staden i Indien, men det finns stora klyftor mellan arbetarna som bor i slumområdena och stadens elit, som Bollywoodstjärnorna, i de ständigt växande skyskraporna.

Bombay byggdes ursprungligen på en ögrupp som bestod av sju öar. Dessa beboddes till en början av fiskarkolonier, för att sedan under århundraden kontrolleras av olika inhemska imperium. Några av stadens äldsta byggnader kan härledas från den här tiden av stadens historia, som Jogeshwarigrottorna från år 520-525 och Walkeshwartemplet från 1100-talet.

På 1500-talet blev Bombay del av det portugisiska imperiet, och kallades av portugiserna för Bombaim. På mitten av 1600-talet övergick Bombay till det brittiska imperiet, även om delar av staden förblev i portugisiskt styre. Det portugisiska namnet för staden gavs då en engelsk klang, och staden kallades för Bombay.mumbai1

Indien blev självständigt 1974, och den långa koloniseringen har satt sina spår. År 1995 bytte staden officiellt namn igen, till Mumbai, efter ett krav från det regionalnationalistiska partiet Shiv Sena som just vunnit statsvalet i Maharashtra. Trots det används fortfarande namnet Bombay lokalt. På samma sätt har gatunamn bytts ut från de engelska, exempelvis Hill Road, till ett indiskt, Ramas Nayak, men det engelska namnet fortsätter att florera. Läs mer om detta på svd.se.

Många flyttar till Bombay för att arbeta, och staden är en smältdegel av olika språk, religioner och kulturer. Den vanligaste religionen är hinduism, men det bor även muslimer, kristna, buddhister, jainister och sikher i staden, för att nämna några religioner. Det mest talade språket i staden är inte ett av de officiella, marathi, utan det inofficiella bambaiya hindi, en blandning av ett eget ordförråd och urdu, hindi, marathi och engelska. Läs mer om det här på Wikipedia.

Den kulturella blandningen beror också på att Bombay historiskt har varit en viktig handelspunkt. Staden kan erbjuda ett rikt utbud av festivaler, musik och teater, och ett varierat kök. Bombay är centrumet för indisk film och Bollywood, och de två äldsta och mest prestigefyllda utmärkelserna för indisk film delas ut i staden.

Bombay, eller Mumbai, har en rik historia, och en lika rik nutid.