Varanasi

Varanasi ligger i norra Indien, invid floden Ganges i Uttar Pradesh. Varanasi är en av de äldsta städerna i världen som fortfarande är befolkad, och har idag en befolkningsmängd på ungefär 1,2 miljoner invånare. Varanasi är Indiens spirituella huvudstad, på flera sätt. Varanasi är till exempel den allra heligaste av de sju heliga städer (Sapta Puri) som finns inom hinduismen och jainismen. Dessutom spelade staden en viktig roll i utvecklandet av buddhismen. Inom hinduismen kallas staden ibland för ”ursprungets land”, eftersom det sägs att gudarna Shiva och Parvati gifte sig där. Dessa gudars starka band lade sedan grunden för hela skapelsen. Till Varanasi vandrar också varje år miljontals hinduer på en pilgrimsfärd för att bada i floden Ganges. Längs med floden i staden finns en rad så kallade ghats, trappsteg, som leder ned i vattnet, och hinduerna badar i floden för att rena sig från sina synder. Vid dessa ghats, som finansierades av historiens många maharadjor, pågår både det vanliga stadslivet och det religiösa livet sida vid sida: samtidigt som visa män välsignar de som doppar sig rituellt, rör sig folkliv och djurliv invid floden, och försäljning och båtturer pågår som vanligt. Särskilt kända ghats är Dashashwamedh Ghat, Manikarnika Ghat, Panchganga Ghat och Harishchandra Ghat. Vid dessa ghats kremerar nämligen hinduerna sina döda, och sprider sedan deras aska i floden.800px-Manikarnika_Cremation_Ghat,_Varanasi

Även om man reser till Varanasi just för att bada i Ganges kommer man därför med största sannolikhet inte att känna sig ren när man kommer hem – kanske själsligt, men inte kroppsligt. Då kan det vara skönt att ta en lång dusch. Du hittar duschdörrar och annat du behöver för att skapa din perfekta duschhörna på Swedmart.se.

Det var dock inte på grund av sin religiösa betydelse som Varanasi ursprungligen växte som stad. Det berodde istället på de olika industrier som staden var känd för, till exempel tillverkningen av silkestyger, muslin, parfymer, olika föremål av elfenben och skulpturer. Förutom att bada i Ganges och besöka de lokala marknaderna kan man också passa på att se en del av Varanasis imponerande arkitektur. Ett exempel på det är fortet Ramnagar, en sandstensbyggnad i mogulstil som byggdes år 1750. Fortet är numera bostad åt Anant Narayan Singh, som fortfarande kallas Varanasis maharaja, även om denna kungliga titel avskaffades 1971.